Aquí trobareu aquells documents més significatius de la meva trajectòria professional, els que considero més fantàstics i explicatius, i que per a mi, són únics!!
Dit d’una altra manera, en cas d’incendi serien el primers que salvaria, però també són aquells que expliquen molt bé la Campanya de Defensa dels Aiguamolls, per exemple.
Aquests pòsters van ser una iniciativa de Presència i la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya (actualment Fundació Catalunya-La Pedrera, secció de Medi Ambient), que es va iniciar la primavera de 2003 amb la làmina “50 ocells comuns dels Països Catalans” (editada a propòsit de la celebració de la fira Look Bird de Figueres) i que es va acabar l’octubre del 2012, amb el pòster “Fauna Prehistòrica dels PPCC”. Durant aquest llarg període es van editar una mitjana d’uns tres pòsters per any, que es van distribuir a tots els lectors de Presència i també a les oficines de Caixa Catalunya. Paral·lelament, Caixa Catalunya en va reeditar exemplars d’alguns a mesura que aquests s’esgotaven. Els pòsters han tingut una difusió global de prop de 3,5 milions d’exemplars i es troben penjats en moltes escoles, centres de natura, museus restaurants, etcètera.
Aquí podreu veure les imatges dels 21 entranyables plafons originals, fets sobre cartolines on hi enganxàvem les fotos en blanc i negre, i amb textos fets a mà. L'exposició reivindicava la conservació dels Aiguamolls de l'Empordà, i també servia com a presentació en públic del Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos (GDAE), estava muntada sobre portes de fullola, i era itinerant. Va ser inaugurada a Torroella de Montgrí en el marc de les sessions del Debat Costa Brava, al desembre de l'any 1976. Al gener del 77, es va instal·lar a la Rambla de Figueres, també va viatjar a molts altres pobles de la comarca: Castelló d'Empúries, Roses, Sant Pere Pescador, Palau-Saverdera, L'Escala, Pals, i fins a Girona i Barcelona.
Un veritable tresor i una gran sort haver pogut conservar durant quasi 50 anys aquestes cartolines originals.
Aquí podreu consultar i llegir aquest meravellós llibre editat en format de catàleg, l'abril del 2003. En ell, Lluís Roura ens ofereix una bellíssima visió pictòrica dels paisatges dels Aiguamolls que tant el va captivar des de petit. En el meu cas, he fet un recorregut per la història dels Aiguamolls des de molt abans que fossin Parc Natural.
Una molt bona lectura per conèixer la Campanya de Defensa, i la realitat dels primers anys de Parc Natural.
Podreu visionar aquest documental dirigit per Tono Folguera, David Fernández de Castro i Roman Parrado, estrenat l'any 2013. Guió de David Fernández de Castro i Sergi Moreno. Duració: 60 minuts. És una producció de Lastor Media i Intropía en coproducció amb Televisió de Catalunya-CCMA. Amb el suport de: ICEC, Obra social “La Caixa”, Diputació de Girona, Grup Mascort i Beques Agita de l’Ajuntament de Figueres.
Recull, mitjançant entrevistes, la història de la Campanya de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos i la posterior creació del Parc Natural.
L’estiu del 1979 vàrem visitar la Reserva Natural de Minsmere (RSPB) de la mà del seu creador, Herbert Axell, i entre aquella experiència i unes posteriors visites als Aiguamolls, el juny del 1980 presentàvem a la Generalitat el “Projecte de Planificació i Arranjament de la futura Reserva Natural d’entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià”, signat per Herbert Axell, Francesc Giró i Jordi Sargatal. Molts d’aquells somnis, dibuixats a mà en aquest plànol, es varen fer realitat anys després amb la creació del Parc. El projecte servia per mantenir viva, positiva i propositiva la Campanya de Defensa dels Aiguamolls.